PRÓXIMOS CURSOS Y CONFERENCIAS


FORMACIÓN BÁSICA DE ALIMENTACIÓN ENERGÉTICA

EN BARCELONA

Curso teórico y práctico de 6 Seminarios (1 fin de semana al mes).
HORARIO:
Sábado: prácticas de cocina de 10h a 14h y teoría de 15:30h a 18:15h
Domingo - teoría de 9h a 13:30h.

FECHAS: INICIO 24 DE OCTUBRE 2015

SEMINARIO 1:24-25 Octubre 2015
SEMINARIO 2: 28-29 Noviembre 2015
SEMINARIO 3: 12-13 Diciembre 2015
SEMINARIO 4: 23-24 Enero 2016
SEMINARIO 5: 27-28 Febrero 2016
SEMINARIO 6: 18-19 12-13 Marzo 2016

PRECIO: 6 cuotas de 160 €/ cuota.
Matrícula curso 90€

El precio incluye 5 clases prácticas de cocina, comida sábado, documentación teórico y práctica e IVA).

* Consulta temario del curso más abajo. Gracias.

Más información y reservas: INSTITUTO MERIDIANS - Telf. 645. 439.501 / www.institutomeridians.com



CONSULTAS PERSONALES ALIMENTACIÓN ENERGÉTICA con Helena González
Si deseas hacer un cambio en tu alimentación para ganar en salud, solucionar algún desequilibrio físico, mejorar tu calidad de energía y no sabes cómo hacer el cambio y la transición, es conveniente que realices una consulta personal con un experto, que te guíe y te aconseje en este importante paso. Cualquier cambio debe hacerse paulatinamente, respetando a los 3 cuerpos (el físico, el emocional y el mental), y teniendo en cuenta la constitución y condición del momento de la persona.
Visitas personales en Barcelona en Instituto Meridians - Contacto: Telf. 645. 439.501 / www.institutomeridians.com

Seguidores

martes, 7 de abril de 2009

La síndrome climatèrica en la MTX

Article publicat en el número 12 de la revista dDONA (tardor 2008)

La síndrome climatèrica en la Medicina Tradicional Xinesa
per Helena González

En el camp de la ginecologia i l’obstetrícia la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) obté molt bons resultats.
A continuació parlarem del síndrome climatèric, les seves manifestacions i possibles tractaments.
La paraula climateri deriva del grec “klimater” que significa “escaló en la vida d’una persona” o “moment decisiu a superar”.
La paraula menopausa prové del mot grec “Men” que significa “mes llunar” i “Paysis” que vol dir pausa o cessió.
El climateri és una etapa més en la vida de la dona, i també en la de l’home, que viscuda amb equilibri, pot comportar certs canvis fisiològics en l’organisme, alteracions hormonals i també canvis en l’estat emocional . El climateri femení sol arribar entre els 45 i 55 anys. És el període immediat previ a la desaparició de la menstruació (menopausa).
Si la dona arriba a aquesta etapa amb certs desequilibris energètics i fisiològics és quan apareixen amb més intensitat manifestacions com: trastorns del cicle menstrual, sequedat vaginal, disminució de la libido, mareigs, palpitacions, taquicàrdia, calor i suor intermitent o nocturna, sufocacions, cansament, osteoporosi, obesitat, alteracions digestives, depressió, ansietat, irritabilitat, estat emocional alterat... just abans o després de l’arribada de la menopausa. Aquest conjunt de símptomes i signes anormals, que pateixen aproximadament un 80% de les dones, és el que anomenem síndrome climatèric. El 20% restant no experimenta canvis significatius durant el climateri.
Cal deixar clar que, tot i que aquests canvis biològics, endocrins i emocionals són passatgers, es poden tractar i pal·liar. En aquesta etapa també es pot trobar l’equilibri per poder gaudir-la.

Es diu: “el que passi avui influirà en l’estat del demà”. Per exemple, una regla regular durant el període fèrtil, comportarà un climateri més estable.

ENTITATS RELACIONADES AMB LA GINECOLOGIA
- L’Essència (Jing), és el resultat de la unió de les energies sexuals Yin (òvul) i Yang (espermatozou). És l’energia que heretem dels pares en el moment de la concepció. Determina la vitalitat, la força i la constitució bàsica de cada persona, és una espècie d’ADN. Controla les diferents etapes de canvi de la vida: naixement, pubertat, menopausa i mort. Cadascú arriba al món amb una quantitat “x” d’Essència. No es pot incrementar. Per tant, cal mantenir-la i preservar-la amb molta cura.
- El Ronyó (R), és la font de les energies Yin i Yang de l’organisme. És l’encarregat principal de controlar el naixement, el creixement i la reproducció i, d’emmagatzemar l’Essència. La seva energia (Qi) és la base de la nostra vida sexual.
- La sang. Les seves manifestacions externes (menstruacions, pèrdues esporàdiques...), són l’indicador més important de l’estat general de la dona ja que reflecteixen desequilibris en altres àrees de l’organisme.
- L’úter en MTX s’anomena “Mar de la sang”. Juntament amb el R i els meridians Ren i Chong regeix les menstruacions, la concepció i l’embaràs. Els sistemes de Fetge, Cor i Melsa, directament relacionats amb la sang, també tenen un paper essencial en la funció ginecològica de l’úter. Una afectació d’aquestes esferes o de la del R, repercuteix en el bon funcionament de l’aparell genital i reproductor: menstruacions, fecundació, embaràs, climateri.
- 3 meridians extraordinaris: Du, Ren i Chong tenen un paper molt important en ginecologia. Sorgeixen de l’úter, d’un canal energètic comú que prové del R. Ren i Chong són meridians molt importants per a la dona.

Quan la dona arriba al climateri l’energia del R, sobretot l’energia Yin, ja està declinant, les substàncies vitals (Qi, Sang, Essència i Líquids Orgànics) disminueixen i els meridians Ren i Chong estan “buits” de sang i energia. Per això, desapareix la menstruació. Es produeix un desequilibri del Yin i el Yang en l’organisme, que tindrà conseqüències més o menys greus depenent de l’estat energètic previ de la dona abans del climateri. Aquesta falta de l’energia de l’esfera de R comporta la disminució de les funcions dels altres òrgans i de les respectives esferes (perquè recordem que R és l’arrel del Yin i el Yang). D’aquí que es donin símptomes tant diversos en la síndrome climatèrica.

Per tant, el tractament en MTX consistirà, com sempre, en reequilibrar les energies Yin i Yang de l’organisme, potenciar l’energia del R i tractar les esferes més afectades. El mètode més utilitzat és l’acupuntura, encara que també s’utilitzen formules de plantes medicinals específiques per a aquest síndrome ja que en aquesta etapa l’organisme necessita aportació energètica extra per a reequilibrar-se.

CONSELLS PRÀCTICS PER VIURE AMB EQUILIBRI AQUESTA ETAPA:
- Regula les menstruacions (si encara no ha arribat la menopausa) i l’estat general del teu organisme amb algun tipus de teràpia.
- Adequa la teva dieta a aquesta etapa i als teus símptomes: és molt útil. Hi ha aliments que poden contribuir a recuperar l’equilibri energètic i altres que podem empitjorar l’estat de l’organisme. Consulta amb el teu terapeuta i recorda: dieta no és sinònim de perdre pes!
- Gaudeix de la teva sexualitat. Amb la menopausa s’acaba l’oportunitat de tenir fills però no de viure plenament la sexualitat i de seguir experimentant-la.
- Abans d’iniciar relacions sexuals cal buidar la bufeta.
- Deixa aflorar les teves emocions, respecta-les, sent el teu cos i escolta’l.
- Respecta els ritmes d’activitat – descans, els horaris dels menjars...

No hay comentarios: